2023. aasta tervisesõbraks valiti Tervise Arengu Instituut ja aasta tervisedendajaks Nele Kunder

Tervise Arengu Instituut panustab rahvatervise valdkonda igapäevaselt ja on pikaaegne partner paljudele osapooltele. Viimasel ajal on asutus eriti silma paistnud oma aktiivsuse poolest ühiskonnas laiemalt kui ka rahvatervise valdkonnas. Tervise Arengu Instituut on kaasajastanud vanemaid väljaandeid ja loonud mitmeid uusi nagu näiteks  “E-sigarettide tarvitamise pidurdamine ja ennetamine koolis”, “Laste ja noorte vaimse tervise ja riskikäitumisega seotud riski- ja kaitsetegurite mõõtevahendid”. Samuti on asutus eest vedanud tervisedenduse valdkonnas olulisi uuringuid, ennetuse teadusnõukogu ning ennetustegevuste tõendatuse taseme hindamise süsteemi loomist. Märkimist väärib ka meedias palju tähelepanu saanud ja Eesti jaoks võrdlemisi uudse metoodi nagu reoveeuuringu korraldamine. 

Nele Kunder on tõeline ekspert, kes on tervisedenduse valdkonda läbi erinevate rollide panustanud juba rohkem kui kümme aastat. Olles nii tervisedendaja, tervisedenduse õppekava juht ja lektor, rahvatervise valdkonna nõunik ning ETÜ juhatuse liige, on teda alati iseloomustanud põhimõttekindlus, pühendumus ja kvaliteet. Tema põhjalikkus, analüüsivõime, professionaalsus, juhtimis- ja meeskonnatööoskus on igas mõttes positiivseks eeskujuks. Tema eestvedamisel ja initsiatiivile tuginedes on ellu viidud mitmed eriala arengut toetavad tegevused nagu näiteks tervisedenduse õppekava analüüs ja kaasajastamine, ettepanekud valdkondlikesse arengudokumentidesse ning õigusloomesse, koostöövõrgustiku hoidmine jpm. Nele on edumeelne, kiire ja lahendustele orienteeritud meeskonnamängija, kellele saab alati loota. On meie kõigi võit, et tema südameasjaks on just tervisedendus.

Aasta tervisesõbra tiitliga on varem tunnustatud: Evelin Ilves, president Arnold Rüütel, saade „Ringvaade“, kontsern G4S, dr Merike Martinson, näitleja Henrik Kalmet, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Rimi Eesti Food AS, dr Margus Viigimaa, Tamo Vahemets, MTÜ Peaasjad, Tiina Tambaum ja saatesarja „Selge pilt“ saatemeeskond.

Varasemalt on aasta tervisedendaja tiitliga tunnustatud:  Hele Leek-Ambur, Elo Paap, Tiiu Härm, Liana Varava, Anu Kasmel, Mai Maser, Imbi Jäe, Vilma Tikerpuu, Ülle Laasner, Aili Laasner, Andrus Lipand, Sirje Vaask, Kaidy Aljama, Maiu Veltbach ja Alice Haava.