2024. aasta tervisedendaja on Age Tamm ja tervisesõber on SA Kiusamisvaba Kool

Tähendusrikkal ja märgilisel 7. aprillil, maailma tervisepäeval, kuulutab Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatus välja traditsiooniliselt selleaastased silmapaistvad rahvatervise toetajad ning edendajad.

SA Kiusamisvaba Kool missiooniks on üheskoos kiusamist ennetades ja peatades luua Eesti lastele turvaline ning hooliv haridustee õnnelikuks inimeseks kasvamisel. SA Kiusamisvaba Kool tiim alustas KiVa programmi piloteerimist Eestis 2013. aasta sügisel ning tänaseks rakendab KiVa teadus- ja tõenduspõhist programmi ca 120 kooli üle Eesti. Lisaks on nad Eestis kiusamise teemadel eestkõnelejateks ning on algatanud elanikkonna harimiseks ja kiusamise märkamiseks mitmeid kampaaniaid nagu “Kiusule blokk ette”,  “Kiusamine võib olla koorem kogu eluks” jm. Sel kevadel 7. märtsil 2024 korraldas SA Kiusamisvaba Kool teemakohase küberkiusamise konverentsi “Küberkiusamise peatamine on meie kõigi asi”, kus kõik huvilised said kuulata päeva peaesinejana rahvusvaheliselt tunnustatud küberkiusu eksperti, konsultanti ja raamatute autorit prof. Sameer Hinduja USAst.

Aasta tervisesõbra tiitliga on varem tunnustatud: Evelin Ilves, president Arnold Rüütel, saade „Ringvaade“, kontsern G4S, dr Merike Martinson, näitleja Henrik Kalmet, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Rimi Eesti Food AS, dr Margus Viigimaa, Tamo Vahemets, MTÜ Peaasjad, Tiina Tambaum, saatesarja „Selge pilt“ saatemeeskond ja Tervise Arengu Instituut.

Age Tamm on Eesti Tervisedenduse Ühingu (ETÜ) liige alates 09.11.2009. Ta on aktiivse liikmena paistnud märkimisväärselt silma alates ETÜsse astumisest. Age ei jäta kergekäeliselt ühtegi ETÜ üldkogu vahele. Samuti võib alati Age panusega arvestada, kui ühingus on pooleli mõni projekt või aktuaalne tegevus, nt arengukava uuendamises kaasa rääkimine. Perioodil 08.08.2014 – 05.09.2016 panustas ta veelgi erilisemalt ETÜ arengusse kuuludes ka ETÜ juhatuse koosseisu. Ta on töötanud Tallinna Haridusametis tervisedenduse spetsialistina, varasemalt ka Haabersti Linnaosa Valituses. Age seisab innukalt selle eest, et laste ja noorte tervis ning heaolu haridusasutustes oleks terviklikkult toetatud. Ta on alati positiivne, avatud ning tegutseb särasilmselt ja sihikindlalt tervisedenduse eesmärkide saavutamise nimel.

Varasemalt on aasta tervisedendaja tiitliga tunnustatud:  Hele Leek-Ambur, Elo Paap, Tiiu Härm, Liana Varava, Anu Kasmel, Mai Maser, Imbi Jäe, Vilma Tikerpuu, Ülle Laasner, Aili Laasner, Andrus Lipand, Sirje Vaask, Kaidy Aljama, Maiu Veltbach, Alice Haav ja Nele Kunder.

Aasta tervisedendajat kui silmapaistvat ja pikaajalist tervisedenduse valdkonda panustajat valiti 16. korda. Aasta tervisesõpra kui silmapaistvat tervise tähtsustamisse ja rahvatervise valdkonna arendamisse panustanud isikut või organisatsiooni valiti 15.korda. Aasta tervisedendaja ja aasta tervisesõbra tunnustus antakse üle iga-aastasel tervisedenduse konverentsil.