2022. aasta tervisesõber on „Selge pilt“ saatemeeskond ja aasta tervisedendaja Alice Haav.

Käimasoleval Euroopa rahvatervise nädalal kuulutab Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatus välja selleaastased silmapaistvad rahvatervise toetajad ja edendajad. On rõõm tõdeda, et tänavused tunnustatavad panustavad oma tegevustega just selle aasta rahvatervise nädala fookusteemadele, milleks on muuhulgas noorte tervis ja heaolu ning vaimne tervis. Aitäh ja jaksu jätkata samas vaimus!

Alice Haav

Alice Haav on Tervise Arengu Instituudi laste ja noorte valdkonna vanemspetsialist, kes teeb oma tööd suure pühendumusega. Asjatundliku professionaalina on ta panustanud juba aastaid Eesti laste ja noorte tervise edendamisse läbi valdkondlike sekkumiste ning üleriigiliste projektide. Tema laiapõhjalised teadmised laste ja noorte ülekaalulisuse, rasvumise põhjustest ning võimalikest ennetustegevustest teevad temast spetsialisti, kelle poole võib hea valdkondliku nõu saamiseks alati pöörduda. Märkimisväärne on ka tema tegevus üle-eestilise tervist edendavate koolide võrgustiku koordineerimisel ning liikmete koolitamisel toitumise, liikumisaktiivsuse jm tervise teemadel. Ühtlasi on Alice olnud laste tervise ja heaolu toetamise eestkõnelejaks erinevates töögruppides ning andnud oma panuse mitmete praktiliste juhendmaterjalide koostamisel. 

Saatesarja Selge pilt saatemeeskond (sh ideeautorid Egle Beek ja Kadi Jaanisoo-Kuld) on alates 2020. aastast lihtsal ning arusaadaval viisil toonud Eesti elanikeni enamlevinud vaimse tervise väljakutsed, mis võivad ühel või teisel moel esineda igaühe elus. Vaimse tervise teemadele pühendumist ei saa alahinnata ühelgi ajahetkel, mistõttu on teema käsitlemise puhul oluline järjepidevus ja regulaarsus ning just sellesse „Selge pildi” saatemeeskond panustabki. Hetkel pooleli olev saatesarja II hooaeg jätkab üllatamast ning kunagi ei pea pettuma otsuse üle saadet jälgida. Esimesel hooajal oli kokku 8, teisel hooajal on tulemas 11 saadet. Kui esimene hooaeg kulges pigem haiguskeskeselt, siis teine hooaeg keskendub enam igaüht puudutavate vaimse tervisega seotud märkamistele. „Selge pilt“ saatemeeskond on pannud tugevalt õla alla vaimse tervise teema käsitlemisele (sh märkamisele ning ennetamisele) kõigile kättesaadava, Eesti Rahvusringhäälingu vahendusel.

Aasta tervisesõbra tiitliga on varem tunnustatud: Evelin Ilves, president Arnold Rüütel, saade „Ringvaade“, kontsern G4S, dr Merike Martinson, näitleja Henrik Kalmet, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Rimi Eesti Food AS, dr Margus Viigimaa, Tamo Vahemets, MTÜ Peaasjad ja Tiina Tambaum.

Aasta tervisedendaja tiitliga on varem tunnustatud: Hele Leek-Ambur, Elo Paap, Tiiu Härm, Liana Varava, Anu Kasmel, Mai Maser, Imbi Jäe, Vilma Tikerpuu, Ülle Laasner, Aili Laasner, Andrus Lipand, Sirje Vaask, Kaidy Aljama ja Maiu Veltbach.